Followers

Friday, 16 December 2011

new story



salam alaik,
argh... exam are around da corner, pergh,
hope i'll be fine with all of it,
now a little bit busy...

apa yang ana busy?
actualy ana xtau nak tulis apa...
cuma yang ana tau, ana letih!
hahahha
 it ok, i'm fine,,,
what make me so best gle is,,, 
i got my first online customer...
as u all know, ana ada jual key chain,,, so, ana letak lah hasil tangan ana dlm fb n blog ni ada juga...
actually ana letak ni sje2 je, sbb ble ana ltk kawan2 puji hsil krja ana, itu lh mnjdi pembkr semngat ana, n dpt hlgkn tension,,, i like..

huhu,,, thats all.. wanna sleep..
bye

o b4 that, i've my drama play on monday, so readers, wish me n my team a lots of luck k...

Tuesday, 6 December 2011

Kursus Persediaan Keusahawanan Sains UMK : bicara BDK





lala..lili..lulu...
today, i wanna post about what we have in PPKS UMK.
ok, first and foremost, lets me explain a little bit about the PPKS
PPKS is short form for "Program Persediaan Keusahawanan Sains Universiti Malaysia Kelantan"...
i dont want to talk about the program, but as i'm following the program, i wanna share u what i though...

for me this is the best way for u eh, no2... for all of the student from the age of 18 till 20... all of the student with this range of age can apply to follow this program.
ok la, penat la tulis dalam BI nih,

program yang berunsurkan keusahawan ini bukanlah mendidik pelajarnya untuk menjadi peniaga, itu yang perlu di fahamkan, tetapi program ini menerapkan nilai2 keusahawanan dalam diri setiap pelajarnya, sepanjang tempoh PPKS ini, pelajar dikehendaki untuk mendapat keputusan 2.0 keatas untuk melayakkan mereka melanjutkan pelajaran ke UMK nanti.

apa yang telah terjadi sekarang, dalam dunia realiti, majikan gemar untuk menggaji  pekerja yang mempunyai skills2 yang baik dalam diri masing2... tmajikan kurang berminak untuk menggaji pelajar2 yang cemerlang dan mendapat keputusan yang hebat tetapi, tidak mempunyai skill2 yang diperlukan,\.

dalam PPKS dan juga UMK sekalipun, inilah yang diterapkan, disamping pelajar menumpukan perhatian kepad apelajaran, namun mereka juga didik dan diajar tentang skill2 yang penting, seperti komunikasi dan sebagainya...

jadi, peluang kini terbuka buat mereka yang berminat... 
mungkin maklumat yang ana berkan disini kurang jelas,
bagi maklumat lanjut silalah layari laman web berikut:
  1. http://ppksumk.blogspot.com/2011/09/inilah-yang-cuba-diterapkan-di-ppks-umk.html
  2. http://fasa.umk.edu.my/bm/MS/info/program-persediaan-keusahawanan-sains/
  3. http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0420&pub=Utusan_Malaysia&sec=Timur&pg=wt_03.htm
itu sajalah yang mampu ana kongsikan....

Monday, 5 December 2011

life today....


hari-hari yang datang penuh dengan cabaran, namun harus aku tangani dengan baik dan berhemah...
times are getting too tight right now,
all the PPKS especially me are struggling for our final semester 2,
besides, we are going to have our "kerjaya day" wanna be.... hahahha
where we as the PPKS student are told to set up a several booth during this day, oh now... i'm going to crazy again...
for me, i need to handle a lots of things...
ooo Allah, give me the strength to coop with these...

plus... the assignment... that presentation, this presentation... huh... totally make me crazy... argh...
but, all is well...
i'll fight all of these barrier... to get what i want! what i LOVE!..
nobody cant stop me except Allah...


one more thing, a reminder for me and the others,...
please respect others,,,
is it hard to say "ops, i'm sorry..." ??? i think it is the most simple word right?
it wont take ur money even ur energy i think,,,,
do, please, respect others,
mind ur own words...
ok...



Friday, 2 December 2011

cantiknya!


salam alaik...

hope u all dalam keadaan baek saja... 
today? what i want to do? 
o yes, first of all let me intro. u my blog page 
~BLOG BDK~ (click here)
bagi yang belum tahu, jemput lah singgah and dah singgah follow n like skali k..

move to the point:
actually semalam ana on the way blik dari solat jumaat, tengah jalan2, ana ternampah sebatang pokok ni, masya-Allah... cantik gle...
sungguh indah ciptaan Allah kan...
bersyukur gile,,,
n sempatlah ana capture pict tu, tp xbanyak sebab malu...hahahha

here u are:

ciptaan Allah...
~sorry resolution kurang~


lagi beadxel...


kedah cuti hari ni?
hahaha, aana msih belum biasa lagi dengan jadual kat sini, hahaha
ok, tapi kalau cuti 2, bg ana,
cuti je la, ana xsuke buat kerja bila hari cuti, 
jangan call suruh ana pergi meeting or whatever yang xde dalam perancangan,,,

hari ni ana cume siapkan beadxel untuk hari kerjaya KMK,
cume siap 4 jer,,

mencari idea.. wahahaha

baru lepas ironing

domo

game boy

siap... lelong

rm ... pm ok.

sudah di booking. sorry


baru siap susun...

siap, knpe crack love??? single is better, hahhahah

ok bye2..

Tuesday, 29 November 2011

enhance our communication skills



apa khabar semua.. 

hm, hari ni ana nak sembang la kan pasal "FRIENDS'
mungkin kalau ada yang terbaca post2 ana sebelum ni mesti dah terperasankan kan...
ana pun xtau kenapa, 
tapi bagi ana,

l luv to make friends
but,,
hamm ade juga butnya tu...
tetapi, kawan itu mestilah ada skill dlm communication...
talkative, bru la perbualan xboring kan2....
ana ni kurang le gemar berhubung dengan orang2 yang kurang communication skills ni, sebab ape,,, they'll make me bored!...

so, ana nak share la kan mcm mne cara communication yang sesuai dan betul:
1. Jangan suka berasumsi

Berkomunikasi (yang baik dan benar) tidak mudah. Terutama dalam situasi yang sulit atau sensitif. Jadi, jangan menginterpretasikan atau mengasumsikan bahwa Anda tahu persis pikiran dan maksud lawan bicara. Lebih baik tanya, minta penjelasan atas apa yang diutarakan untuk memastikan Anda mengerti apa yang disampaikan.

2. Selalu merasa paling benar

Tujuan berkomuniasi adalah untuk saling mengerti. Bila tujuan berkomuniasi untuk membuktikan bahwa Anda (yang paling) benar, Anda hanya akan merusak hubungan dengan lawan bicara. Hal ini umum terjadi dan merupakan perilaku yang sangat merusak. Jangan pernah berkomunikasi hanya karena ingin menjadi yang paling benar. Percayalah, hal ini tidak akan berhasil.

3. Mengungkit masalah lama

Jangan mengungkit-ungkit persoalan yang sudah lewat, kecuali memang diperlukan untuk memberikan penjelasan. Tidak ada alasan bagi Anda untuk membicarakan permasalahan lama. Bila mempunyai masalah dengan sesuatu yang dilakukan pasangan, yang terbaik Anda lakukan adalah langsung mengatakannya saat itu juga padanya. Atau paling tidak, pada saat yang tepat, atau beberapa saat sesudah kejadian berlangsung. Jangan menundanya terlalu lama. Bila diminta memberi contoh atas ucapan atau sikap yang Anda keluhkan dan Anda tidak dapat mengingatnya secara rinci, katakan kepadanya, Anda akan menyampaikannya bila hal serupa terjadi kembali.

4. Minta dipuji

Sama halnya dengan sikap mau menang sendiri, bila tujuan berkomunikasi untuk memperoleh pujian, hal ini justru hanya memperlihatkan sikap egois Anda dan komunikasi yang baik dan lancar tidak akan berhasil. Anda ingin dipuji? Anda hanya perlu menyadari bahwa Anda telah melakukan sesuatu yang benar dan melakukannya dengan tulus untuk mengerti pikiran dan perasaan orang lain.

Termasuk perasaan pasangan. Dengan demikian Anda akan merasa puas. Tidak perlu mengharapkan pujian dari pasangan atau orang lain, karena sikap ini memperlihatkan ketidaktulusan Anda.

5. Menguniversalkan pendapat pribadi

Hal ini merupakan kesalahan yang sering terjadi. Semua orang pasti pernah dan sering melakukannya. Bila membuat pernyataan yang memperlihatkan semua orang di kelas, kelompok, atau keluarga Anda dan merasa mereka punya pikiran yang sama, berarti Anda menguniversalkan pendapat pribadi. Contohnya, Anda mengatakan, 'Semua orang sudah tahu' atau 'Orang-orang tahu, kok, apa yang saya katakan pasti benar'.

Sebetulnya, saat Anda menguniversalkan pendapat pribadi sama dengan tengah berusaha untuk dibenarkan atau ingin dapat pujian. Cara yang lebih baik untuk memberikan respon adalah dengan mengatakan 'Saya tidak tahu bagaimana pendapat yang lain mengenai hal ini, tetapi menurut saya biasanya orang memerlukan latihan berkomunikasi yang lebih baik'.

6. Jangan bikin pasangan bingung

Sangat penting untuk menyadari bahwa dengan siapa pun kita berhadapan, kita harus berpikiran positif dan menyadari bahwa lawan bicara berusaha jujur dalam berkomunikasi dengan Anda walaupun cara yang digunakan dan diperlihatkannya mungkin terbatas dan tidak efektif. Setiap orang dapat melakukan kesalahan. Bahkan kadang kesalahan yang serius.

Dari waktu ke waktu, orang berada dalam situasi yang membuatnya marah dan menyebabkan dia melakukan suatu tindakan yang akhirnya disesalinya atau disadarinya tidak berguna dan tidak perlu. Bila melihat apa yang telah dilakukan, biasanya seseorang cenderung untuk berperilaku lebih baik.

Di dalam situasi yang tegang dan panas, sangat penting untuk tidak membuat orang bingung dengan tindakan dan sikap yang disengaja. Tiap orang bisa saja melakukan hal-hal yang tidak baik, tetapi tidak berarti orang tersebut bukan orang yang baik. Anda harus dapat membuat perbedaan bila tujuan berkomunikasi adalah untuk dapat memecahkan permasalahan dari konflik-konflik yang terjadi.

7. Membandingkan

Perlakukan setiap orang sebagaimana Anda ingin diperlakukan. Sikap membeda-bedakan hanya akan merusak komunikasi antara Anda dan lawan bicara. Ingat, tindakan lebih keras daripada kata-kata. Bila mengatakan suatu hal dan bersikap sebaliknya atau bila berperilaku berdasar prinsip yang Anda terapkan kepada orang-orang di sekitar tetapi tidak Anda terapkan kepada diri sendiri, maka kontradiksi ini akan tampak dan membuat orang tersinggung dan marah.

8. Berperilaku negatif yang dramatis

Hal ini hanya akan menambah api di dalam sekam, terutama bila komunikasi yang berlangsung merupakan komunikasi penting dan peka. Yang diperlukan adalah ketenangan, kepala dingin, dan membicarakan masalah tanpa rasa marah.

9. Menggunakan bahasa negatif

Bahasa emosional yang negatif seperti, 'Kamu tidak pernah mendengar apa yang saya katakan' atau 'Kamu selalu mengatakan itu' atau 'Kamu betul-betul membenci saya' atau 'Kamu memang tidak mau mendengar' semua ini merupakan contoh bahasa emosional yang negatif. Bahasa ini tidak memberikan jalan keluar.Jangan ucapkan kata-kata seperti �tidak pernah� dan �selalu� bila berbicara. Sebaliknya, katakan �Kadang-kadang saya merasa kamu tidak terlalu memperhatikan apa yang saya katakan. Apa pendapat kamu mengenai apa yang saya katakan tadi?�. Dengan demikian Anda akan mengetahui apakah lawan bicara memperhatikan atau tidak apa yang Anda katakan.


10. Tidak menghargai sikap positif

Kesalahan seperti ini juga sering dilakukan. Misalnya, Anda minta pasangan atau lawan bicara untuk mengubah nada suaranya bila berbicara dengan Anda. Anda memintanya agar berbicara lebih manis. Bila akhirnya pasangan atau lawan bicara mengikuti kehendak Anda, Anda justru mengatakan, 'Tumben kamu baik, jangan-jangan ada sesuatu yang kamu mau. Kamu pikir saya bodoh!' Banyak sekali contoh mengenai hal ini. Oleh karena itu, bila Anda meminta sesuatu dan akhirnya mendapatkannya, hargai dan jangan mencelanya. Sebaliknya, katakan terima kasih karena ia telah bersedia memenuhi permintaan Anda. Hargai usahanya.


11. Sama dan sejajar

Contohnya, Anda berbicara dengan pasangan dan pembicaraan menjadi semakin sulit dan mulai bersitegang. Pada saat Anda mengatakan dia memperlihatkan sikap yang bermusuhan, responnya justru Anda yang memperlihatkan sikap demikian padanya. Lalu pada saat Anda bertanya kepadanya, 'Perilaku saya yang bagaimana yang membuat kamu merasa terganggu?' Lawan bicara hanya mengatakan bahwa pertanyaan yang Anda ajukan merupakan pertanyaan yang bodoh dan dia tidak mau membicarakannya. Jangan berkomunikasi untuk mendapatkan persamaan atau untuk membalas dendam. Hal ini tidak akan berhasil dan efeknya adalah merusak hubungan. Bila merasa salah, minta maa dan minta ia mengoreksinya. Misalnya, 'Saya merasa tidak senang kalau kamu menaruh baju kotor ddi atas tempat tidur. Lain kali jangan lakukan lagi, ya.'


12. Berbohong

Apakah Anda senang bila dibohongi? Apakah Anda berharap orang yang dekat dengan Anda berbohong pada Anda? Jawabannya pasti 'Tidak'. Oleh karena itu, pastikan Anda jujur. Dengan cara ini, otomatis Anda memberi contoh dan memberi gambaran ingin agar orang di sekitar Anda jujurpada Anda dan bila tidak, Anda berhak untuk mengeluh. Tetapi bila Anda tidak jujur maka Anda tidak berhak untuk mengeluh. Kejujuran merupakan cara yang terbaik dan hanya satu-satunya cara untuk meyakinkan bahwa Anda mendapatkan apa yang Anda perlukan.


13. Membiarkan campur tangan dari luar

Bila situasi menjadi lebih keruh dan harus diatasi, bicarakan langsung pada pasangan. Terutama bila ada hal yang perlu Anda jelaskan agar tidak terjadi kesalahpahaman. Tidak ada gunanya membicarakan masalah seseorang kepada orang lain sebelum Anda menyelesaikan permasalahannya dengan orang yang bersangkutan.

i take it from http://ourwedding050108.multiply.com/reviews/item/9
kalau ana baca, ade juga kurangnya ana ni,
jadi sama2 lah kite perrbetulkan agar komunikasi lebih berkesan
baru la persahabatan lebih bermakna....

Friday, 25 November 2011

~renungan~



salam ceria buat kalian.
hari ni ana nak share ngan u all semua psal satu buku yang ana bace ni,
tajuk die GEN-Q (manual remaja bertaqwa)... actually buku ni memang bagus... dalam ana bace punye bace ana tertarik dengan satu topik ni :

**ORANG YANG BUAT MAKSIAT MEMANG TAK MALU & TAK JAGA LIDAH**
ya Allah... masa ana baca ni mmg ana rasa bersalah sangat, meruntun2 dalam diri...
ana tertarik dengan satu petikan yang ada dalam artikal ni:

BAHAWA RASULULLAH PERNAH MENEMUI 
SEORANG ANSAR YANG 
SEDANG MENASIHATI SAUDARANYA AGAR
JANGAN MEMILIKI SIFAT MALU.
BAGINDA PUN LALU BERSABDA :
BIARKAN DIA MEMILIKI SIFAT MALU ITU,
KERANA MALU ITU SEBAHAGIAN DRPD IMAN.

ya Allah... marilah kita muhasabah kembali diri kita agar tidak tergolong dalam golongan ini...
~sekadar perkongsian ikhlas dan teguran buat diri ini, dan moga bermanfaan buat kalian~

ismakhlis

Thursday, 24 November 2011

today story~ flash back





today nothing happen,
just i'm finish my SEEP report and sleep while watching the tv... hahha
maklumlah, cuti da nak habis, tp, ana boring gle la tgk tv tu,,, sungguh cerita nya amat "menjengkelkan"...
~sorry~

dalam ana tgh rehat2 tu kan
fikiran ana melayang jauh, bukat kene buang or ken hape la, tp fikiran ana melayang terkenangkan kenangan yang ana pernah ciptakan bersama teman2 dulu,
kenangan masa dibangku AZLAN mmg xdpt ana lupa, sahabat ana sekalian, walau kini, ana dah ada kaan baru, tapi ana ttp nak kalian tahu, yang ana selalu berharap yang kita akan kembali bersama...
buat kalian, seperti yang terpampang kat group kita

"kAt KASAS kTe jUmPa,kAt KASAS kTe kTawA,kAt KASAS kTe b'dukA,kAt KASAS kTe bLajar,kAt KASAS kTe tLah m'jDi kwN,kAt KASAS kte LpAk sMa2,kAt KASAS kTe mkN sMa2,kAt KASAS kTe b'jUang b'sAma2 uNtk b'jAyA..sEmuAnya d SMKASAS..dan d KASAS jga kTe b'psAh..b'psAh mAta,tP bkN b'psAh hat! sBb kTe dh b'jNj!..sEkAL! b'rkWn,sLamAnya k!ta kAwN..Itu jAnj! kTe..!!!FreNz 4 ever..!!!"

biar terpisah kini, dan kita akan dipertemukan kelak...
ni la antara sorotan kisah suka duka ana di KASAS>>>













Wednesday, 23 November 2011

DREAM~...


SALAM ALAIK...
kali ni ana taknak lah cakap psl PPKS or even MUET,
FYI, ana baru hbais tengok satu drama korea 16 episode ni, tajuk nya dream high... i bet u know it...
for me, it is a good drama to watch... penceritaan yang matang dan yang penting bermotivasi...
tak macam cerita melayu.... bukan ana nak provok lah, tapi this is what is going on now... dont u think about it...?ha
for me, we are lack of motivated film... a film that can build spirits of the teens... what we have only a film that full of sexual exposure, gangterism and so on...please... ana dah letih dah tengok tv sekarang... all of nonsense.... adakah ini bermakna film maker sekrng ni tak pentingkan pembangunan modal insan atau what... they are keep producing filem2 yang dapat mempengaruhi minda anak2....(-ve site)

~DREAM~
dream bring a lot of meaning toward us.. for me, i love to dream... i have a lot of dream... but sometime i even dont know what i'm dreaming about? can it be realize or what? only Allah know what i'm feeling right now... 

memang kadang kala impian kita itu mungkin akan menjadi bahan jenaka sesetengah pihak... tapi bagi diri ana impian/dream adalah hak masing-masing... even mat jenin pun punya impian... tapi yang membezakan impian kita and mat jenin is... usaha, even kalau kita tidak mempunyai usaha, kita sebenarnya 2x5 ja dengan mat jenin tu... 
ana tertarik dengan bait-bait lagu DREAM HIGH... 
cuba u all hayati dlu liriknya...(tp ana kasi dalam b.i)

I dream high I dream a dream
When it's tough, I close my eyes and
The moment my dream comes true
continue to recall and get up
at the end of fear today too I tremble
Like a baby bird, would it fall, unable to fly
repeatedly I can do it, can my dream come true
every time I'm fearful, my belief walking step by step again

I dream high I dream a dream
When it's tough, I close my eyes and
The moment my dream comes true
continue to recall and get up

I believe I can fly high
one day me above the sky
wings stretched out, more free than anyone else
flying rising high
I need bravery to overcome
firstly pick myself up rise again and dare to run
once again believe in me and my destiny

climb over every wall taller than me
I dream high I dream a dream
When it's tough, I close my eyes and
The moment my dream comes true
continue to recall and get up
I believe I can fly high

one day me above the sky
wings stretched out, more free than anyone else
flying rising high
Dream high a chance to fly high
Now bye bye to all that hurts

try flying high like the stars in the sky
your dream will unfold
starting from now
don't be afraid of the future made by your hands
now walk totally confident

unstoppable destiny is destiny
now we soar up high
for you, this whole new fantasy
so from now, take my hand here
from now on, our aim
one dream and not give up
youthful passion all here dream high

I dream high I dream a dream
When it's tough, I close my eyes and
The moment my dream comes true
continue to recall and get up

I believe I can fly high
one day me above the sky
wings stretched out, more free than anyone else
flying rising high

what ur opinion about this song? isnt it make u fresh after read it?
bagi ana, bila dengar lagu pertama kali, even ana tak faham, tapi ana dapat rasa keinginan ana,
tak salah kita mempunyai impian yang tinggi, kita yang melakar, bagi muslim kepercayaan harus jitu pada Allah, dala agama kita, kita harus percaya pada Qada dan QadarNya,
yang boleh mengubah hanya dengan berdoa... jadi apa yang harus kita lakukan?
just kuatkan diri, dekatkan diri dengan Allah, dan walau apa cara sekalipun trus berusaha...fighting!

Sunday, 20 November 2011

salam alaik...
esok ana akan mula ana punya SEEP project...
ana pilih nak buat dekat satu perusahaan IKS kat kampung ana, industri pemprosesan sos cili..
actually, tuan punye company ni perempuan, nama dye Latipah...
its all about the SEEP...
first meeting its all about like introducing myself and she introduce herself... we exchange opinions, and avery thing that an entrepreneur do whenever meat a people...
hahha
i learn a little today,,,

esok we'll see what happen...

Saturday, 19 November 2011

MINGGU SEEP BERMULA


salam,
sekarang dah mula la minggu SEEP bg student PPKS UMK,
SEEP ni adalah minggu dimana pelajar diminta untuk menjejaki usahawan untuk mendapatkan pengalaman yang berguna dimasa hadapan. kami dikendaki menjalankan 3 kali SEEP dalam tempoh setahun pengajian kami dalam kursus PPKS ini.

dibawah adalah tugasan SEEP kami untuk SEEP yang kedua ini:

Friday, 18 November 2011



salam alaik....

tomorrow i'll sit on my MUET exam... so nervous right now.... i'll have reading at 8am, writing at 10am, and listening at 12pm... and after that i'll guide my leg home... yeayeyayeyyeyey..........
but, what make me little bit crazy right now is, i'm having a flue and an early fever....
hope i'll fine tomorrow... k
till then,

Thursday, 17 November 2011

pengakuan~&~kenyataan



rentetan drpd blog ana yang lepas,,, actually ramai yang bertanya ana tentang siapakah watak sakina tu yang sebenarnya.... actually, buat rakan-rakan yang pernah berjuang bersama ana dari bangku sekolah hingga sekarang mungkin ada yang merasakan bahawa perjalanan cerita tu mempunyai persamaan dengan perjalan hidup kita, tapi ketahuilah... tiada yang benar dalam cerita itu, kecuali suasana dan persekitaran yang ana gunakan... harap semua jelas dan tidak akan menibulkan sebarang kontroversi...

ok...
~make it clear guys~

actually, this saturday i need to sit on Malaysian University English Test (MUET)...  Ya Allah...  lembutkan lah hati aku agar aku dapat menjawab dengan tenang, dalam ketakutan itu, ana sekali lagi diuji Allah, ana telah dejangkiti virus demam... ya ALlah, kuatkan lah aku.... 
"sakit" boleh dilihat melalui pelbagai perspektif.... tapi bagi ana, ana melihat sakit yang sedang ana hadapi ini adalah sebagai medium untuk Allah berinteraksi dengan makhluknya, mungkin ana telah jauh daripadanya, lumrah manusia, apabila sakit barulah mencariNya...

selain itu, melalui apa yang ana tahu, sakit juga adalah salah satu cara penghapusan dosa-dosa kecil...
jadi, bergembiralah, dan bersyukurlah...
mungkin Allah mahu kita kembali menilai siapa kita sebenarnya...



Tuesday, 15 November 2011

Wednesday, 9 November 2011

kelebihan Mimosa Pudica-semalu~ kajian biology in industry




salam..
ini adalah assigment bio ana, sj nak upload, mungkin berguna buat pembaca sekalian...


PENDAHULUAN
Mimosa Pudica atau lebih dikenali sebagai pokok semalu ataupun bunga semalu adalah sejenis tumbuhan renek dan mempunyai batang yang tegak ketika muda tetapi menjalar ketika matang. Pokok Semalu dianggap sebagai rumpai kerana durinya yang tajam amat mengganggu. Selain itu Semalu juga merupakan rumpai yang tegar. Ini disebabkan walaupun ia dipotong, umbinya atau akar yang tertinggak dalam tanah mampu tumbuhkan pucuk baru. Selain itu bahagian batang yang telah di potong mampu menumbuhkan akar baru dan tumbuh sebagai pokok baru. Pokok Semalu juga mampu membiak melalui biji benih.

Keadaan ini menyebabkan seolah-olah tumbuhan ini tidak embawa apa-apa kebaikan kepada manusia amnya. Namun, menurut pendapat orang – orang tua, tumbuhan ini memberi banyak manfaat kepada masyarakat dalam dunia perubatan. Namun, kajian yang menyeluruh tentangnya masih belum dijalankan.

NAMA SAINTIFIK
Description: C:\Users\User\Documents\nota ppks semester 2\biology\Mimosa pudica - Wikipedia, the free encyclopedia_files\220px-Mimosapudica.png

KINGDOM       : PLANTAE
ORDER                        : FABALES
FAMILY            : FABACEAE
SUBFAMILY     : MIMOSOIDEAE
GENUS             : MIMOSA
SPECIES           : M.PUDICA
KEGUNAAN DALAM PERUBATAN
Produk yang berasaskan pokok semalu ini telah ada di pasaran Malaysia, namun penerokaannya masih berkurangan. Di Malaysia, kebanyakan produk yang berasaskan semalu in hanyah khusus untuk kegunaan wanita sahaja. Masih banyak lagi khasiat pokok semalu ini yang masih belum dikatahui umum.
Menurut ahli sains:
·         Mimosa pudica yang telah diekstrakkan boleh membantu dalam mempercepatkan pergerakan “filariform larvae” yang terdapat didalam “strongyloides stercoralis” kurang daripada satu jam. Strongyloides stercoralis adalah sejenis parasite yang boleh hidup dalam badan manusia dan kewujudannya akan menyebabkan penyakit dan bertindak sebagai parasite kepada manusia.

·         Dalam perubatan kontemperori, kajian telah menunjukkan ianya berpotensi untuk dalam penghasilan compound chemotherapeutic. Ianya mengandungi alkaloid yang dinamakan mimosine.

·         Kajian juga menunjukkan bahawa akstrak akarnya boleh membantu untuk meneutralkan racun daripada gigitan ular tedung. Mimosa pudica boleh merencatkan myotoxicity dan aktiviti enzim yang ada dalam racun ular tedung.

Menurut petua orang tua-tua,
·         Daun                            -  boleh digunakan untuk menghasilkan mandian.
·         Batang dan daun         – digunakan pada bahagian yang digigit binatang berbisa.
·         Air daripada batang    – merawat sakit tekak, demam, dan batuk.
·         Akar                             – buah pinggang, pelawas kencing, dan sakit perut.
·         Batang dan akarnya    – mengubati kekejangan dan merawat tapak kaki/tangan yang  
    merekah.


CARA MENGGUNAKANNYA MENURUT PERUBATAN TRADITIONAL

·        Membuat mandian
Mengutip bahagian daun termasuk akar semalu dan dibersihkan dari kekotoran tanah. Masukan dalam periok dengan air bersih bersama sedikit buah manjakani,garam kasar dan asam keping,kemudian rebuskannya.Tunggulah sehingga asam keping itu kembang dan biar airnya suam sedikit.Air semalu ini boleh dibuat air mandian.

·        Kekejangan dan kulit merekah
Mengambil beberapa batang pokok semalu bersama akarnya sekali kemudian campurkan sedikit kapur dan tumbuk sehingga lumat .Seterusnya sapu bahagian yang terkena peyakit tersebut. Jika boleh ulang beberapa kali sehingga masaalah tersebut selesai. 

·        Digigit binatang berbisa
Batang dan daun tumbuhan ini boleh ditumbuk dan ditampal pada bahagian yang digigit oleh binatang bisa.

·        Bengkak, luka dan bisul
Menumbuk daun tersebut bersama kunyit makan (Curcuma domestica)dan sejenis tumbuhan yang digelar orang kampong sebagai kerak-kerak nasi (Terenia polygonaides). Kemudian tampal pada bahagian yang sakit.




KELEMAHAN
·         Pokok yang berduri.
·         Tidak boleh ditaman bersama tumbuhan lain seperti pisang,jagung dan tomato.
·         Pokok yang telah kering mudah terbakar.
·         Untuk menghasilkan sesuatu produk, ianya berkemungkinan diperlukan dalam kuantiti yang banyak.
·         Menggunakan kos yang tinggi.
·         Mengadungi mimosine yang boleh menggugurkan rambut jika digunakan degan tidak betul sukatannya.


JANGKAAN PASARAN
Jangkaan pasaran bagi produk berasaskan Mimosa pudica, semalu, ini akan mendapat sambutan yang tinggi. Disamping itu, ianya merupakan alternative terbaru dalam bidang perubatan terutamanya dan sumber untuk tumbuhan ini mudah untuk diperolehi. Dimana ianya tidak akan mati sekiranya dicantas begitu sahaja. M.Pudica juga amat mudah untuk tumbuh dalam iklim cuaca di Negara kita.
Disebabkan proses untuk menghasilkan produk ini agak sukar walaupun sumbernya mudah didapati ini mungkin menyebabkan harga untuk sesuatu produk akan tinggi.













PENAMBAHBAIKAN DIMASA HADAPAN
Produk ini boeh dikomersialkan dalam bentuk ubat-ubatan samada dalam bentuk krim sapu, cecair, mahupun tablet. Selain itu, ianya juga boleh dikomersialkan sebagai bahan mandian samada dalam bentuk buku mahupun cecair.
Sungguh merugikan jika nenek moyang kita mampu untuk menggunakan sumber ini  dalam kehidupan seharian mereka,tetapi kita sebagai masyarakat yang maju dam dilengkapi dengan peralatan moden kini, tidak mampu untuk menghasilkan sesuatu yang baru daripada idea yang mereka telah hasilkan.
Contoh penambahbaikan :
Bahan
Kegunaan
Alternative
Daun
Mandian
Diproses dikilang dan komersialkan dengan pembungkusan yang menarik (sabun)
Luka,bengkak dan bisul
Diproses menjadi krim sapuan agar lebih mudah untuk dikomersialkan
batang dan daun
Digigit binatang berbisa
Diproses dalam bentuk krim atau plaster luka yang boleh dilekatkan dibahagian gigitan
Bersama akarnya
Kekejangan dan rekahan kulit tapak tangan/kaki
Diproses dalam bentuk krim/losyen
Akar
Menyembuhkan bisa ular tedung (cobra)
Diakstrakkan dan dijadikan sebagai ubat krim sapuan
Table I : produk akan datang.
Untuk dikomersialkan, usahawan harus :
1.      Menggunakan stratergi pemasaran yang betul.
2.      Menggunakan segala medium penerbitan untuk tujuan pengiklanan.
3.      Melantik duta untuk produk ini.
4.      Memberi pendedahan tentang produk ini kepada pelancong asing.



                                                                  
RUJUKAN