Followers

Monday, 25 April 2011

singgah sejenak,,, ape nak jadi?


hype...
kali ini ingin aku luangkan masa untuk meluahkan sedikit masalah yang sering timbul dalam khalayak masyarakat kita hari ini,(lebih merujuk kepada remaja *oleh kerana aku seorang remaja*)

aku tinggal di sebuah kampung yang agak terkedalam letaknya di Perak...

gambar hiasan : situasi biasa diwaktu pagi atau petang.
pemandangan indah saujana mata memandang..
 ini adalah antara pemandangan yang biasa di kampung aku, 
'KAMPUNG SUNGAI KERANG"
seronok rasanya bila duduk kampung, hari-hari ada udara segar, tapi itu dulu, sekarang dah tak lagi, bukan tak ada terus, tapi kureng la dari zaman aku kecil-kecil cili padi dulu-dulu,,,
sekarang keadaan telah berubah,
ta[i yang aku hairannya, kenapa remaja yang seumur dengan aku dan yang muda dari aku asyik khayal dengan dunia masing-masing, ada yang malas nak ke sekolah, asyik merempit aja,
bukan aku nak kata orang itu dan ini, tapi hakikat apa yang aku nampak dan perhatikan, dan itulah kenyataan.
sekolah
mat rempit

bukan aku nak kata yang aku ni baik sangat pun, tetapi tidaklah setaraf dengan mat rempit yang kat atas tu...*hahaha*...
bukn apa, aku cuma rimas saja apabila aku keluar petang-petang hemdak kekedai atau kemana-mana ada sahaja budak-budak ni "melapok" tepi-tepi jalan,
tayang muka sana-sini,
apa nak jadi entah,
aku pun bukanlah baik sangat, tidaklah pandai mana pun, spm pun 4a aja,
tapi kita perlulah berfikir, janganlah sampai kita tarafkan manusia ni sampai se"level" dengan binatang,
aku tidaklah cakap mereka ni binatang, tapi...



pasti ramai yangg nak keputusan macam ini kan, kalau nak ikutkan aku pun nak, tapi nak buat macam mana kan, dah Allah yang tentukan... kita haruslah redha dan terima dengan hati yang terbuka...

oklah... sampai sini saja celoteh aku diwaktu ini, sampai jumpa lagi dilain waktu dan masa,
seribu kemaafan diminta jika coretan ini melukakan hati kalian yang terbabit, dan kalau terasa,
 renung-renungkanlah dan selamat beramal...


Thursday, 21 April 2011

ku ada kamu...

kali ni jom kite dgar lagu adira ni, lagu lame gak r,, tpi... sedp didgr n ader mksd tersirat,,,


Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

lihat die beraksi,, nice,,,

Sunday, 10 April 2011

teman setia

sesaat mula bersua
kenapakah senyap saja
mari bersama kita teroka mana hidup penuh ceria
janganlah menyepi dan berlari..
atau sembunyi dari mencari teman sejati

*semestinya sungguh istimewa penuh rasa setia
tiap masa kita kan bersama bercanda berdansa ketawa
semestinya sungguh istimewa kejar cita bersama
tiap masa bersama merasa terluka kecewa gembira segala galanya

semakin jauh terpisah
tak kira mana berada
takkan berpisah
ikatan yg dibina oleh teman setia

biarlah abadi rasa ini
silih berganti kita sendali kita fahami

ulang *

hulurkanlah tgn
akn disambut wahai teman
takkan dilupa kenangan bersama
terluka kecewa gembira selama lamanya

ulang *

tiap masa bersama rasa terluka kecewa gembira segala galanya

Friday, 8 April 2011

pengalaman mengajar admath

12/feb/20100
pertama kali,
aku nk cter ni,, pengalaman aku mengajr matematik tambahan,
 untuk calaon spm smkasas 2011,
ikuti kisahnya...

mle2 aku tlah tbc jemputan mlalui zofer (ktua umum) untuk join jadi fasi mlalui fb,
tap xplah,, mamandangkan dlu admth aku fail j,
rase xlyak plak, (touching lbeh)..
rupe2nye setelah di jelaskn,
kem 2 for student spm yang mendpt gred "fail",
lag lah rase xlyk, udah le aku ni fail j manjng,,
then, aku terkenang le plak saa2 aku dlu,,,
yang ngok n ngek admath ni,
mse aku dlu,, kwn2 la bnyak bntu,,
zaidan,aus,sufi,mat, (thanks u all)
aku pun trimalah tawarn 2,
dengan niat hanya ingin membn2,,
hope2 xde yang jd mcm aku,
dle smpai at dpn sekolah aqu agak cuak r,
maklumlah, segan siot,,,hehehe..
aku tebalkan muke,,,
tapi, ble dah jumpe an  geng len yang sesame jadi fasi,
ilang lah mlu 2,
dah mcm sekolah sndiri a plak, (xsdr dri dah abeh skolah)
malm 2 ktowng bergebang lah sampei k pagi,,
smbil2 2 wat revion ape yang nk ajo sok,(ase cm ktowng plak y nk spm)

esoknye..
puh,,
rmai kot..yang terlibat,, fasi cume 10 owng (maybe),,
fuf,
aqu cm bese ar mulelah cuak, (kang deme nanyer aku cm2, malu xdpt jwb)
kitowang ajo punyer ajo,
tapi,
hm... not bad lar..
best gak benonyer,
rase lg sng dri dlu,(time nk exm punyer la bengak, tapi skang o.k lak)
diam x diam,
3 ari berlalu,
make hbislah tgas ktowang,
tapi rupenyer kem 2 mempunyai 3 sessi,, 
so, ktowang dikehendaki untuk hadr k sklh mengikot tarikh,, warhk...

tapi, skang kau best la gak,
walaupn result spm aku xbrape memberansangkan,,
tapi ape yang terkzutner..
subjek yang aku asyik fail tetibe jadi b,,(b,arab tinggi n admath)
aku pn ape lagi,
ku panjatjn syukur wat Tuhan yang Maha Esa,,,


p/s alng2 bc 2 moh le follow




Thursday, 7 April 2011

aku terima seadanya...


Bulan lepas,,,keputusan spm dah kuo dah,,, ha,,, skang terjwblah gsegala penantian sume candidate spm 2010.. termasuk kawan2 aku,, 
hm,, pagi 2, dengan semgatnye aku menunggang la tenggiling wane merah kepunyaan aku tok ke skol,, dengan harapan setidak tidaknye 6a dlm tngn,,,
ble mpai j,mule lah kekebasn seluruh badan,,,hehehe,,,
pas2,,ktowang stat berkumpul,,, "best gle ble jumpe blik kwan-kawin lame..." tap sekjp jah,,, then tetibe mama bainah"pk 1" panggil ktowang msuk dewan kuliah untuk diumumkan keputusan,,,
dorang umumkn tok dak2 8a and above jah,,, aku steady la.. coz aku ngatkan maybe la aku dpt7... so,,, kitowng yang nme x annouce ni dah mule kcut perut,,
Tetibe mc kte,, bg clon len bleh begi ke dewn kluster 2... ble aku sampai alngkh tekezut brukye aku,, result ku x seindah yang disangka,,,alangkah sedihnya rase hati... temn2 yang se"group" an aku sume grand,,, 


tapi nk wat cmne kn,,, bak kate cikgu konsling kau,, sumenye dah ditentukan,,, bapak aku plak kte,,"nk sdih wat pa??? aku punye kerja.."" so,,, redha jla,,, mybe Allah ade sesuatu untuk aku dimase hdapn,,jadi... hap2 jla,,,n xlupe gak aku nk wish tq wat ckg2,,, yang sudi mlyan keletah aku,, pn mai, pn mizan, pn foziah,, n rame ag.. cm2 gak arr wat kawan2 aku yang x enti bg semgt..ZAIDAN,AUS,SUFI, n sume lah,,, xmampu nk mantion at cni...


 
thanks u all,,,,,

Sunday, 3 April 2011

aku bangga ber'title'kan smka sultan azlan shah

penulis disaat menanti makan malam 
disaat kanak2 lain sedang seronok bermain dilam mereka sendiri,
berhalusinasi dengan angan2 yang menggunung,
aku telah diberi pilihan oleh Tuhan yang maha Esa,
ketika diri masih berbelah bagi untuk menetapkan pendirian,
aku terpaksa memilih,
untuk membawa diri bersendirian atau terus tetap dibawah ketiak ibu,
aku memberanikan diri untuk memilih jalan hidup aku sendiri,
dengan bergelar budak naungan SMKA.

SUASANA SEKOLAH DIKALA
 PETANG MENJENGAH
pertama kali melangkah aku sangat teruja,
maklumlah, anak mak,
tetapi apabila telah serasi rasa ingin tetap disini,
rasa bagai hatiku telah dikuncu,
dikunci dengan seribu satu ketenangan,

sedar atau tidak,
bila ditanya "seronok ke sekolah kat smka?"
jawapan yang pasti ialah...
'huh!!! tak best!!!' tapi, hakikat yang cuba untuk aku sembunyikan,
sebenarnya,,, seronok,,
aku diajar berdikari, bersolat, berzikir,
bayangkan, hinggakan aku sendiri pun tidak percaya,
apa yang aku sedang lakukan pada ketika itu adalah perkara yang paling aku takuti,

plat yang bersejarah
aku dan rakan,
sama-sama diasak dengan pelbagai tekanan,
tapi amat menyeronokkan...
makan,tidur,main,bergebang, dll,,

yang pasti,,,
aku bangga menjadi sebahagian daripadamu,,
memanglah,
kalau orang kate bila dah ada tajuk "A" agak payah sikit,
tapi,
apa susahnya??
kalau nak kate, aku bukanlah yang disanjung di sekolah 2,,
tapi aku sanggai gembira bagai diawangan,
persepsi orang, asal dah SMKA tu "kompom" macam ustz,,,
tapi...
tak semestinya,,, bagi aku,
smka adalah satu platform untuk kita yang tak berapa tahu ni,
untuk lebih belajar serba sedikit tentang agama dan dunia,





AKU BANGGA JADI WARGA ASASIAN

Friday, 1 April 2011

malam konsert remaja smkasas

salam all for ummah...
gambar ini di sunting pada malan konsert nasyid remaja yang diadakan si dewan assyafie smkasas...
ini adalah salah satu unersiatif pihak sekolah dalam menaikkan kuailiti nasid sekolah dan konsert ini dihadiri oleh semua jemputan seperti artis nasyid smkasas sendiri, kumpulan nur one,hafiz hamidun, sautul syifa' dan ramai lagi... 


malam konsert bersama artis


bersama teman dimalam konsert...

teladan cinta kita


Dia pahlawan yang dimuliakan wajahnya
Dia puteri dari zuriat yang mulia
Ali pewaris keberanian dan kebenaran
Fatimah titipan kesabaran dan kesucian
Persandingan itu...
di pelamin kemiskinan
Fatimah...
Puteri terpuji, isteri teruji,
Suami di medan jihad,
Kau bermandi keringat,
Jauh-jauh mencari air...di padang pasir
Disengat sinar mentari,

Sedikit pun tidak kau kesali,
Untuk suami, kerana Ilahi.

Ali...
Pahlawan unggul, ilmuan tersohor,
Syair setajam senjata,
Gagah sekukuh kota,
Kau kunci gedung nubuwwah,
Kau fakir yang pemurah,
Kau wira di sebalik selimut hijrah,
Berkorban nyawa untuk Rasulullah.

Ali dan Fatimah...
Subuh itu mereka berdua bertemu Nabi,
Lalu diluahkan ketandusan upaya,
Betapa tenaga seakan tak mampu lagi,
Untuk menanggung beban keluarga,
Sudilah kiranya dihadiahkan seorang sahaya.
Tersenyum Rasulullah mendengar rintihan,
Lalu diberikan zikir sebagai gantian,
Tiga kalimat sarat keberkatan,
Subhannallah, Alhamdulillah, Alllah hu Akbar,
Lalu esoknya mereka datang lagi...
Bersama satu kelapangan dan kekayaan hati,
Cukuplah kami tak perlu apa-apa lagi!
Mereka miskin harta tapi kaya jiwa,
Sering berpisah tapi tak gundah,
Mereka bercinta kerana Allah.
Indahnya mempelai di pelamin kemiskinan,
Bila bersanding dua kemuliaan..
Seorang lelaki bergelar karamallahuwajhah,
seorang wanita yang az zahrah!