Followers

Wednesday, 28 September 2011

sampaikan cintaku padaMU sebelum padanya...



dalam lamunan yang sepi,
aku terdiam disitu,
melayan bait-bait indah,
keindahan ayat-ayat cinta sang pencipta,
kadangkala,
aku buntu dengan penantian ini,
penantian yang entah berpenghujung,
menanti dan terus menanti,
ibarat menanti sang rembulan jatuh keriba,
adakah kau bidadariku?
adakah kau selama ini yang memiliki rusuk ku?

dalam seribu persoalan terus melayang,
aku sering terbayang,
terbayang dengan perasaan cinta dan sayang,
adakah ini benar atau hanya di awangan,
seringkali namamu terbayang dimindaku,
wajahmu menjelma dalam lamunanku,
suaramu terngiang dalam gelombang yang fana,

namun,
aku mengerti,
dalam kesamaran mencari cinta hakiki,
hanya satu hadaf kita,
hanya Dia yang memiliki segalanya,
jika benar kau memiliki rusukku,
pasti satu hari nanti kau kan kembalikannya,
namun,
kapankah saat itu?
menanti dan terus menanti...

mungkinkah aku pangeran dihatimu,
mungkin juga kau puteri dihati ku.
hanya Dia yang mengetahui,
.....
cinta yang indah,
cinta dari syurga....
moga tercapai segala hajat dan impian untuk memilikinya,
hanya berserah dan berdoa,

jika menyayangi sesorang,
jangan biarkan dia berdosa kerana kita,
jadi,
aku menyayanginya,
hanya sebagai seorang sahabat buat masa dan tika ini,
selebihnya hanya urusan Dia yang Maha Esa...







Saturday, 24 September 2011

6 jam perjalanan

setelah lebih kurang 6 jam dalam bas tadi, akhirnya Alhamdulillah... aku berjaya sampai di KOLEJ MARA KULIM dengan selamat. walaupun tadi bus first yang aku naik break jam... hahahha syukur....aku bertolak dari teluk intan jam 9 pagi... terus ke Butterworth,Penang. sampai Penang lebih kurang 1.30 ptg. then aku amek bus JADAM ke KULIM pulak... last naek teksi tros sampai Kolej... huhuh yes i made it... one more great journey... hahhah

Friday, 23 September 2011

kawan... teman tapi mesra ;-p


persahabatan adalah elemen terpenting dalah kehidupan kite,
ha...
cube cakap dengan BDK sape yang xdek kawan?
sape yang xdek kawan tu, 
ha meh sini, kawan ngan BDK...


sape setuju ngan BDK?
kawan tu macam balloons?

kawan...
mmg kalau kite lepaskan memang die akan pergi...



ape pendapat korang?
so starting from now on, same2 la kita nilai,
kawan jenis apa yang kita ade,
and
kawan kenis mana kita ni?


kawan ada dimana-mana saja....


kadang-kadang benda ni pun boleh jadi kawan kita jugak ...:-)



xkira ape jenis perangai sekalipun,

dari kiri : HIZWAN, DIN, MUNIR


kejayaan dikongsi bersama,
gambar kenangan PMR 2008 SMKASAS


kesedihan dikongsi bersama,



susah payah kita bersama,


ha... ni kat bawah BDK sertakan lirik lagu Tentang BUlan,
kalau dihayati, memang meremang bulu roma,
terimbau kisah silam bersama teman...

Bulan dan bintang
Bersinar berkelipan
Dan menerangi
keindahan malam
Tanpamu bulan
Malam kegelapan
Tanpamu bintang
Hilanglah keindahan

Ini kisah tentang bulan
Bulan bintang jadi kawan
Bergitulah persahabatan
Yang cuba kami eratkan
Moga berkekalan selamanya

Bergitulah kami hidup lima sekawan
Sesama berjanji susah senang dirasa
Dibawah sinaran cahaya bulan bintang
Menjadi saksi janji kami semua


kawajuga,
makan bersama...

dari kiri : BDK dengan temannya, MUNIR


kawan xkira UMUR...

BDK bersama ZAIDAN dan junior SMKASAS.

yang pasti walau apapun terjadi,
kita....


bye...
ingat : kawan adalah cermin diri kita ...



Thursday, 22 September 2011

makan-makan di hujung syawal...



salam satu ummah semua,
hari nie BDK buat open house la kirenye kat umah,
memandangkn BDK akn berangkat ke kOLEj hari sabtu ni 24/9,
so, untuk memerihkan rumah BDK, BDK jemput la kengkawansekolh rendah...
seronok sungguh dapat jumpe diorang.

diam tak diam,
dah hampir dekat 12 tahun dah kami berkawan,
bermula dari tadika,
ke sekolah rendah (time ni masih sekolh same),
hingga ke sekolah menengah(time dah sekolah laen2),
walaupun laen sekolah,
tapi bagi kami persahabtan perlu diteruskan,
ngeh2

kepada yang hadir BDK ucapkan terima kasih sebab sudi hadir,

amir, iwan, haris

fazilah,  syafiza,  mira,  mazlia,  aisyah,  arin,  hidayah razali,  hidayah,  zubaidah...

tengs a lot sebab sudi hadir k,
korang is da besh la....

next year, kalau BDK nak buat lagi, BDK jemput korng lagi ok???

hehehhe
ok,bye

Wednesday, 21 September 2011

MUET OH MUET...





diam tak diam peperiksaan muet dah nak dekat,
karap-harap keputan muet aku cemerlanglah,
tak payah nak ulang di UMK nanti.

ni la jadual exam muet aku

MALAYSIAN UNIVERSITY ENGLISH TEST (MUET)
END-YEAR 2011
MUET REGISTRATION SLIP

MUET/D
NAME
:
MUHAMMAD NOR AZAM BIN ALI
IC NUMBER
:
931021-08-5337
INDEX NUMBER
:
MK0711/4642
TEST CENTRE
:
KOLEJ MARA KULIM (D), KULIM


CODE
PAPER
DATE
TIME
800/2
SPEAKING
18 OCTOBER 2011
11:00 am
800/3
READING
19 NOVEMBER 2011
8:00 am - 9:30 am
800/4
WRITING
19 NOVEMBER 2011
10:00 am - 11:30 am
800/1
LISTENING
19 NOVEMBER 2011
12:00 noon - 12:30 pm

sumber:

Sunday, 18 September 2011

me and my hometown...

hai semua, post kali ni aku taknak cerita pasal kolej pasal Azlan k or what ever, api kali ni aku nak cerita pasal kampung halaman aku yang tercinta...

korang tatap je lah gambar-gambar kat bawah ni....



sorry pasal gambar nie senget, hahha ni gambar sawah kat belakang rumah aku sebelum ditabur benih padi

ni pula gambar sawah setelah beberapa hari bitabur biji benih padi

begitu juga yang ini

gambar jalan di kampung aku, "jalan kampung"

lagi pemandangan sawah

ni jalan dihadapan rumah aku, sungguh nyaman.

halaman rumah ku... dipenuhi dengan jentera pembajak dan lori padi....


sebenarnya aku hidup dan dibesarkan dalam suasana kampung yang nyaman dan harmoni....
di kampung waktu yang paling aku suka adalah pada waktu pagi ketika matahari terbit dan pada waktu petang sewaktu matahari terbenam.
tapi aku selalu terlepas unutnk melihat pemandangan dikala matahari terbit sebab selesai saja solat subuh, aku selalu sambung tidor... hahaha

ok la....
setakat itu sahaja post aku kali ini,
nanti aku akn post pula gambar pemandangan matahari terbenam k...

Friday, 16 September 2011

just nice...

Pada saat aku upload gambar ini aku masih tak pasti apa yang aku rasa, mungkin saje suka-suka
tapi ianya amat bermakna bagi kalian dan diriku,
lima tahun menjadi warga azlan sudah cukup mendidik aku.


Thursday, 15 September 2011

HALA TUJUKU SEMAKIN JELAS :-)

dalam aku mencari seribu satu kepastian untuk apa yang aku sedang lalui sekarang, aku kini semakin jelas apa yang aku mahu. dulu, masa aku mula melangkah dalam dunia PPKS UMK, aku berasa yang aku masih tidak membuat keputusan yang kurang tepat. tapi, aku nafikan perasaan itu. walaupun pada hakikatnya aku telah menolak pelbagai tawaran daripada variasi intitusi kerajaan mahupun swasta baik dalam maupun luar negar. pada waktu dan tika itu, aku telah nekad untuk memilih PPKS UMK sebagai landasan untuk aku mengecapi kejayaan. walau pada hakikat nya, pada masa yang sama aku tertarik pada satu tawaran daripada institusi luar negara yang berpengkalan di London dalam jurusan sains marin. namun, entah kenapa aku menolak dan mengabaikan sahaja tawaran itu. mungkin faktor ibubapa aku. huh... itu cerita lampau. kini, aku sudah bergelar pelajar Program Persediaan Keusahawanan Sains UMK semestar ke2.

apa yang aku dapat daripada program ini, ia banyak mengajar aku erti kekuatan dalam diri. dunia mahasiswa amatlah berbeza berbanding dunia pelajar menengah. jika dulu aku runsing akan kerja sekolah yang tidak tersiap, tetapi kini aku ssemakin runsing dengan segala macam tugasan dan ditambah pula dengan kuiz dan ujian yang diadakan saban minggu. pernah satu ketika dulu semasa di semestar pertama, disebabkan aku terlampau leka, segala kerja aku tertangguh dan in menyebabkan aku tidak tidur unutk beberapa hari. ini benar-benar mengajar aku erti kekuatan. aku perlu kuatkan semangat. berbekalkan pengalaman yang aku ada, Alhamdulillah, aku mampu untuk mengatasi segalanya dengan baik. seribu penghargaan aku panjatkan buat seluruh warga SMKASAS yang telah mengajar aku selama ini. 

kini, aku semakin jelas dengan jalan aku yang akan aku lalui. namun, aku masih belum jelas jurusan yang ingin aku ambil di UMK kelak. samaada product development maupun perlancongan... tidak mengapa. apa yang pasti setelah mendapat segulung ijazah kelak, aku ingin memilik sebuah empayar perniagaan aku sendiri. aku ingin menaikkan nama keluarga,negara,bangsa dan agama aku di mata dunia. aku ingin bukltikan kepada dunia bahawa anak seorang petani juga mampu untuk menguasai dunia perniagaan. biarlah pada waktu dan tika ini. aku seakan sering dipandang remeh oleh sesetengah orang disebabkan jurusan yang aku pilih ini lebih menjurus kepada bidag keusahawanan. namun, aku tidak peduli apa yang mereka katakan, hidup aku, biarlah aku sendiri yang melakarnya, biar aku jatuh disebabkan kegagalan aku, tetapi aku tidak rela andai aku jatuh disebabkan orang lain menjatuhkan aku....

sekian...

Monday, 12 September 2011

apa yang ku rasa....

            salam muhimibbah sume,, semoga kalian sentiasa berada dalam lembanyung Nur dan Rahmat Allah...
Sebagai manusia dan semestinya Hamba Allah yang Maha Esa, marilah kita memanjtkn kesyukuran kepadaNya kerana setelah kita terpesong dari jalanNya, sebanyak mana dosa yang kita lakukan diatas muka bumi ini, Dia masih sudi memberi kita peluang unutk kembali menoleh kepadaNya setelah kita berpaling. Dia yang Maha Esa masih sudi memberi kita peluang unutuk menghirup udara segar pada hari ini....ALLAHU AKBAR!

            hm... sebenarnya dah bermula cuti semesta untuk student PPKS UMK. Kami bercuti selama 2 minggu... Banyak plan sebenarnya dlm dua minggu ni. First, aku dah stat order stok shawl. Then, aku tolong ayah aku kat sawah. sebenarnye, masa tu aku sedih sangat. aku tengok ayah aku letih. pluh meleleh... mmang btul la orang kate kasih ibu membawa kesyurga, kasihnya ayah tiada tandingan... hm... Hari tu mmg betol-betul membuat aku tersentap....