Followers

Thursday, 29 March 2012

Sebalik tabir : Mini Semeniar Keusahawanan

salam,,, lama ana xupdate blog ni, ok "Haza waqti" ana nak cerite tentang event yang dah ana and the team conduct for our assigment untuk subject keusahawanan, untuk semester ni, subject ni xdek final exam paper, so we need to do alots of assigment. Program yang ana dah conduct ialah Mini Seminar Keusahawanan.

actually, kami dah dapat tugasan ni lebih kurang 2 minggu lepas. Kami bermula denga mencari penceramah. Daripada senarai yang telah diberika ana tertarik dengan beberapa buah usahawan, tetapi setelah panggilan dibuat kami mendapat balasan yang hambar. Hinggalah ke usahawan yang ke ... (xingat yang keberapa) ... iaitu Seluang Petroleum Sdn Bhd. Beliau telah bersetuju untuk menjadi penceramah semasa seminar tersebut. Dalam pada itu, segala persiapan telah dilakukan . Sehinggalah ke hari seminar iaitu hari ni, 29/3/2012 (khamis)...

A day before seminar:
kami telah membuat persiapan dewan sekitar jam 4.30 ptg. setelah segalanya selesai, ana bersama 2/3 orang team pergi ke kafeteria untuk membuat pengesahan tempahan makanan dan untuk minum petang. Dan pada ketika itulah, ana mendapat panggilan daripada Seluang Petroleum mengatakan bahawa tuan penceramah tidak dapat hadir atas urusan yang termat penting. Namun, tuan penceramah akan menghantar wakil untuk mewakilinya. Ana bersetuju dengan cadangan itu, bahkan membuatkan ana kagum dengan tuan penceramah.

Pada hari seminar:
Rasa cemas mula menyelubungi ana and team apabila pihak team belum mendapat sebarang maklumat tentang wakil penceramah padahal majlis akan bermula pada jam 12.00 tgh hari. Ana membuat keputusan untuk sekali lagi menghubungi pejabat Seluang Petroleum dan berhasil untuk mendapatkan nombor wakil tersebut. 11.30 am, ana cuba untuk menghubungi nombor yang diberikan, alangkah terkejut apabila didapati bahawa yang akan memberi ceramah kali ini ialah non-malay. Sekitar jam 12.00 tgh hari mereka tiba dan satu lagi kejutan, Wakil tersebut hadir bersama seorang lagi teman sedangkan kerusi VIP di dewan seminar hanya 2 biji. Nor yang menemani ana sebagai penyambut tatamu mengambil tindakan bijak untuk menghubungi emcee agar mereka menguruskan tempat duduk VIP. Ana dan Nor bergerak menuju ke kerata yang dinaiki dan menyapa mereka. Kejutan sekali lagi, Oh no, He's speaking with me, as me, not very fluent in english, it would be very difficult to handle. Ana mengambil inersiatif untuk membawa mwereka kebilik tetamu daluhu untuk mengambil maklumat peribadi untuk dibacakan oleh emcee, sekali lagi Nor berlari menuju ke dewan untuk memberikan maklumat tersebut kepada emcee. Berlaku sedikit kelewatan disitu dimana VIP sepatutnya berada didalam dewan tepat jam 12 tetapi untuk memastikan semua lancar, kami terpaksa berbuat begitu. Setelah emcee bersedia, ana pun membawa mereka ke dewan dan smeua berjalan seperti dirancang... 

** apa yang kelakarnya, ana sangkakan yang akan hadir mungkin daripada kalangan pekerja di Seluang. Tetapi yang hadir ialah Pengasas sebuah IPTS diMalaysia. Terkejut juga ana, this is my first time experience to deals with this kind of VIP. 

Pengajaran : 
  1. when handling an event, tolong pastikan semua pergerakan berjalan mengikut tentatif. 
  2. sentiasa mempunyai back up plan 
  3. bersedia menghadapi sebarang kemungkinan yang bakal berlaku semasa majlis.
this is Mr Choo. He's very smart,clever and talkative person. He's the man that i mentioned above :-)
Jutaan terima ksih buat JK yang terlibat. :-K

Wednesday, 28 March 2012

Millions around the world will come together for something HUGE. Don't miss out, head to Sunway Pyramid this Saturday!

click this for more information...Millions around the world will come together for something HUGE. Don't miss out, head to Sunway Pyramid this Saturday!: WWF-Malaysia and Sunway Shopping Malls would like to invite everyone to participate in the Earth Hour 2012 event at the main entrance of Sunway Pyramid on Saturday 31st March 2012 from 8:30pm to 9:30pm. See you there!



Tuesday, 27 March 2012

Do you have the HATI to help?

Do you have the HATI to help?: HATI.org.my is a non-profit web-portal on Malaysian charities, non-profit NGO's and underprivileged communities. he portal acts as a "central station" where charities and organizations can rely on to spread awareness of their cause.
Currently, HATI.org.my serves the community by featuring over 400 organizations and support groups on the portal - especially highlighting the smaller charities that lack the means to publicise their needs.
With the help of HATI.org.my, sponsors or even people like YOU can connect to the charities in Malaysia that range from animal welfare, children, education, environment, orang asli and more.

Wednesday, 14 March 2012

insert your tittle please....


Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
salam a'laik...
sebenarnya hari ni taklah ana ada cerita apa2 yang menarik untuk dikongsi, cuma, pada entry kali ini ana tertaring untuk menconteng laman ini dengan menceritakan kisah yang terbuku dihati ini.... apa yang terbuku tu??? mungkin kah cinta??? tidak,,,, belum tiba masanya untuk ku berbicara tentang itu.... apa yang ingin ku bicarakan tentang kisah persahabatan dan hati ku..... mungkin tabiat ku untuk mudah menerima dan menyayangi seseorang itu, tapi untuk aku melupakan mereka yang pernah hadir begitu sukar buatku walau aku dibenci sekalipun.... 

buat teman yang belum akrab, mungkin aku kelihatan kejam, percakapan ku kasar, tetapi ketahuilah, itu sekadar luaran.... itu cuma cara ku untuk merapati kalian... aku xtahu, kenapa aku sungguh sukar untuk melupakan dia. Dia is seorang "kawan" yang pernah hadir dalam hidupku sekitar 2-3 tahun yang lalu.... walau ku tahu, dia xselesa bersama ku..... sukar bagi ku.... aku sering berdoa agar suatu hari nanti dia akan mencari aku kembali dan kembali bersama seperti satu ketika dahulu... buat masa ini biarlah aku menyepi, mungkin itu lebih baik...

no matter what i say, what u did to me, u'll always be in my heart as my friends


Ketika diri mencari sinar 
Secebis cahaya menerangi laluan 
Ada kalanya langkahku tersasar 
Tersungkur di lembah kegelapan 

Bagaikan terdengar bisikan rindu 
Mengalun kalimah menyapa keinsafan 
Kehadiranmu menyentuh kalbu 
Menyalakan obor pengharapan 

C/O 1: 
Tika ku kealpaan 
Kau bisikkan bicara keinsafan 
Kau beri kekuatan, tika aku 
Diuji dengan dugaan? 
Saat ku kehilangan keyakinan 
Kau nyalakan harapan 
Saat ku meragukan keampunan Tuhan 
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala 

(*) Menitis airmataku keharuan 
Kepada sebuah pertemuan 
Kehadiranmu mendamaikan 
Hati yang dahulu keresahan 

Cinta yang semakin kesamaran 
Kau gilap cahaya kebahagiaan 
Tulus keikhlasan menjadi ikatan 
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan 

C/O 2: 
Titisan air mata menyubur cinta 
Dan rindu pun berbunga 
Mekar tidak pernah layu 
Damainya hati 
Yang dulu resah keliru 
Cintaku takkan pudar diuji dugaan 
Mengharum dalam harapan 
Moga kan kesampaian kepada Tuhan 
Lantaran diri hamba kerdil dan hina 

Ulang (*) 

Syukur sungguh di hati ini 
Dikurniakan teman sejati 
Menunjuk jalan dekati-Nya 
Tika diri dalam kebuntuan 

Betapa aku menghargai 
Kejujuran yang kau beri 
Mengajarku mengenal erti 
Cinta hakiki yang abadi 

Tiada yang menjadi impian 
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan 
Yang terbias pada ketulusan 
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman 


Tuesday, 13 March 2012

Sehari bermasyarakat : Nadwah Islamiah IPMa 2012


salam 'alaik,
sekian lama ana tinggalkan laman contengan liku-liku hidup ana ni, 
bukan apa, time post yang terakhir tu pu, ana tidaklah berada di Kulim, tetapi ana sedang mengikuti lawatan ke Mardi,Exxon Mobil dan Agensi Nuklear Negara. sibuk punya sibuk, bila pulang kekolej pula, ana sibuk dengan ekspo sains untuk projek fizik. selepas presentation projek, ana sekitar awal Mac yang lalu, ana sibuk dengan aktiviti kolej pula seperti promosi program, dan yang terbaru, ana menyertaai Nadwah Islamiah IPMa 2012. Nadwah IPMa ini merupakan sebuah konfrensi yang dihadiri seluruh institusi pengajian tinggi MARA. Kami berkampung di Kolej MARA Banting. For this time, ana joi pertandingan dokumentari. Ana dan team ditugaskan untuk membuat sebuah dokumentari dalam durasi masa sekitar 3 minit... 

Ana telah ditugaskan untuk ke Aq-Laundry Dobi dan Pusat Jagaan Baitus Sakinah. Semasa diBaitus Sakinah, jiwa dan hati ana diruntun kesedihan melihat anak-anak disitu. Hati kami menjadi sayu melihat ketabahan hati anak-anak itu. Melihat kecekalan mereka, membuatkan ana terfikir.... biarpun kali ini ku pulang bukan dengan kemenangan tetappi sudah cukup untuk aku pulang dengan pengalaman. Setibanya kami disana, ana lihat seribu satu kegembiraan diwajah mereka, namun setelah ditelusuri seganap wajah disitu, ana dapat rasakan ada seuatu kesunyian jauh disudut hati anak-anak itu. Sepanjang aku berada disitu, ana telah berkenal rapat dengan seorang anak kecil beursia 11 tahun, Ahmad (bukan nama sebenar). Dia seorang yang ceria dan kelihatan seperti ketua disana. Perwatakannya benar-benar menarik perhatian ana. Seterusnya, ana memanggil Ahmad untuk ditemuramah. Apabila ditanya tentang BI, dia tersenyum. Ternyata setelah ana meminta dia membacakan sebuah puisi berkisar tentang anak yatim, ternyata dia kelihatan sedih begitu juga dengan nada dan intonasinya.... Ana jadi serba salah, ana bertanya "adik faham ke apa yang adik baca ni?"... dia geleng.... sayu hati ku... walau dia tidak faham butir perkataan sastera inggeris itu, namun,,, berdasarkan riak wajahnya, ana dapat lihat seperti dia mengerti apa yang dibacanya.... setelah itu, kami dihiburkan dengan persembahan silat oleh 3 orang warga Baitus Sakinah yang diketuai oleh adik Ahmad. Semasa kami hendak pulang ana sempat bergambar kenangan bersama dia.... dan seluruh warga Baiuts Sakinah.... sayu rasanya hati ini untuk meninggalkan mereka,,,, namun, apakan daya ada tugas lain menanti... ana bertekad yang satu hari nanti pasti ana akna kembali melawat kalian, kerana ana dapat melihat wajah kegembiraan terpancar disetiap anak-anak ... 

tini bersama adik kamila

ana bersama adik Barrul Rahim

warga Baitus Sakinah (lelaki)

warha Baitus Sakinah (perempuan)